Hur är det att praktisera på Sustema?

Gruppfoto 1_färg
Profilbild

Ellen Söderlund
Rådgivare

Funderar du på hur det är att praktisera på Sustema? I höstas hade Sustema glädjen att ha Linn som praktikant. Vi är nyfikna på att få veta hur hon upplevde sin praktikantperiod hos oss och om hon har några tips till framtida praktikanter.

 

Hej Linn! I höstas var du praktikant på Sustema. Vad tar du med dig från perioden? 

Jag tar med mig många olika saker men något som var extra lärorikt var att få se hur man kan arbeta med hållbar utveckling på så många olika sätt – i leverantörsfrågor, med miljö- och klimatfrågor, Agenda 2030, arbetsmiljö och mycket mer. Jag har även fått möjlighet att arbeta praktiskt med olika metoder och verktyg, vilket har varit ett bra komplement till mina universitetsstudier.

 

Vad fick du göra under praktikperioden?

Det största och mest lärorika projektet var att få implementera ett miljöledningssystem för en helt egen kund. Det innebar att jag fick hjälpa kunden att identifiera och kartlägga företagets positiva och negativa miljöaspekter, utforma handlingsplaner och formulera målsättningar. Det var jätteroligt!

En annan uppgift som jag fick göra var att vara med i utvecklandet av en webbutbildning i grundläggande miljökunskap vilket också var kul eftersom jag fick jobba med både fakta, layout och pedagogik samtidigt. Utöver det har jag varit med och hållit i utbildningar, workshops och mycket mer.

 

Du verkar ha fått med dig många viktiga erfarenheter och kunskaper från praktikperioden. Vad har varit det bästa?

Frihet under ansvar tycker jag beskriver en av de allra bästa sidorna med Sustema – Att jag som praktikant fick möjlighet att driva ett eget kundprojekt gjorde inte bara att jag kände ett stort förtroende från Sustema, det bidrog även till ökad inspiration och motivation. Ett perfekt sätt att växa in i konsultrollen helt enkelt. Att få vara en del av Sustema innebär också att vara omgiven av erfarna och ödmjuka mentorer som hjälper dig på olika plan. Det är något som jag uppskattar mycket!

Att alla konsulter har olika bakgrunder gör också att man ser hur brett hållbarhet är. Det blir som ett buffébord där praktikanten kan välja ”nu hämtar jag lite kunskap från den som kan mer om kemikalier, eller den som kan lite mer om biologi eller kvalitet”. Det är en styrka och en stor möjlighet att kunna plocka åt sig av de godbitarna som man vill ha. Genom att få testa olika områden inom hållbarhet har jag fått bekräfta och eliminera vad jag vill jobba med i framtiden. För mig blev insikten: ”Tidigare var jag nyfiken på cirkulär ekonomi. Nu vet jag att det är det jag vill nischa in mig på.”

 

Något som har förvånat dig, i jämförelse med förväntningar från början?

Man kan inte utgå från att alla vet vad hållbar utveckling är för kunskapsnivån varierar. Vissa har kanske inte ens hört talas om Agenda 2030, medan jag tidigare har tänkt att de globala målen är en självklarhet. Det bidrog till en självinsikt om att jag behöver kunna anpassa språket efter vem jag pratar med och vilken bransch/sektor/företag jag jobbar inom. För hållbarhet inom exempelvis transportsektorn kan praktiskt innebära något annat än hållbarhet på ett brett plan inom en kommun.

 

Vidare fortsätter Linn att berätta om hur viktigt det är med olika perspektiv och bakgrunder när man arbetar med hållbarhet.

Genom att få se hur mina kollegors olika specialistområden kompletterar varandra har jag insett hur viktigt det är med olika perspektiv och kunskaper. Man behöver inte ha sin studiebakgrund inom hållbarhet eller miljökunskap specifikt utan man kan ha läst många olika program (ingenjörsbakgrund, business, design, marknadsföring, m.m.). Så länge det finns ett intresse och ett driv för hållbarhetsfrågor så kommer man hitta sin nisch.

 

Vad händer härnäst? 

I slutet av praktikperioden tänkte jag att ”jag vill inte att det här ska ta slut!”, för jag trivdes så bra med Sustema och kollegorna. När det uppstod en möjlighet att stanna kvar så kändes valet självklart. Under våren jobbar jag därför 20% på Sustema samtidigt som jag skriver min masteruppsats om cirkulär omställning.

 

Något tips till framtida praktikanter på Sustema?

Praktikperioden blir det du gör den till, så våga därför testa olika områden och ta egna initiativ. Reflektera över vad som känns roligt, intressant och inspirerar just dig. Om du tycker att leverantörskedjor känns spännande – grotta ner dig i det och bli riktigt bra på det! Hitta skärningspunkten för vad som intresserar dig och var du kan göra stor skillnad.

 

Tack Linn, och så roligt att du är kvar hos oss på Sustema!

 

Söker du praktikplats till hösten? Då är du varmt välkommen att skicka in din ansökan till oss på Sustema! Mer info och hur du ansöker hittar du på länken nedan:

Vill du praktisera som hållbarhetskonsult till hösten?