Mänskliga rättigheter är en del av internationell rätt och inger stater en skyldighet att säkerställa de mänskliga rättigheternas efterlevnad. Stater lagstiftar bland annat om icke-diskriminering, arbetsrättigheter, hälsa och säkerhet och miljö. Ditt företag har därefter en skyldighet att följa lagarna i de länder du är verksam i.
I många länder är dock efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna bristande. Det finns exempel på länder där staten inte har förmågan och/eller viljan att leva upp till de mänskliga rättigheterna, där somliga människor exkluderas från att skyddas av de mänskliga rättigheterna eller där rättsväsendet är svagt. Om ditt företag har en relation till dessa länder, antingen genom att direkt vara verksamma i dem, genom affärsrelationer, dotterbolag eller inköp från leverantörer, kan du riskera att komma i kontakt med kränkningar av mänskliga rättigheter.
I situationer där nationella lagar inte lever upp till standarder för mänskliga rättigheter har ditt företag en skyldighet att upprätthålla respekten för de mänskliga rättigheterna. Trots att företag inte är direkt juridiskt bundna till mänskliga rättighetstraktat tydliggörs att företag aldrig får orsaka, bidra till eller vara kopplade till kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Företag måste arbeta för att förhindra kränkningar samt åtgärda eventuell negativ påverkan.
Genom dessa principer är mänskliga rättigheterna relevanta för ditt företag, utöver att endast efterleva lagen.
”Företagens ansvar att respektera mänskliga rättigheter gäller oberoende av staters förmåga och/eller vilja att fullgöra sina egna skyldigheter i fråga om mänskliga rättigheter. Företagens ansvar att respektera mänskliga rättigheter gäller utöver nationella lagar och andra författningar”.
FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, princip 11.