Kontorskollektivet som bidrar till ökad kompetens och trivsel

top 1

Nyhet

5 april 2023

I hållbarhetssammanhang nämns ofta vikten av samverkan och samarbete för att med olika perspektiv och olika expertis hitta nya vägar och lösningar på komplexa problem. Vissa skulle nog hävda att för att lyckas med hållbarhetsarbetet är samverkan den absolut viktigaste faktorn.

På Stora Nygatan 45 i Gamla stan, huserar Sustema tillsammans med kontorskollegorna ZeroMission, U&We, Albaeco och Warchild i Hållbarhetshubben. Här har man tagit fasta på att nyttan av att dela lokaler sträcker sig långt utanför resurseffektivitet.

Fördelarna med ett kontorskollektiv är många, inte minst den sociala gemenskap och de synergieffekter som kan uppstå när människor med olika infallsvinklar möts. Utbytet kontorskollegor emellan bidrar till varje medarbetares kompetensutveckling och leder i sin tur till ökat kundvärde och möjligheten att hjälpa kunder även utanför det befintliga leveransområdet.

– För 5 år sen ringde jag upp Ellinor Eke (U&We) och frågade om hon inte tyckte det var nåt problem att släppa in oss som hyresgäst, även om man i vissa avseenden kunde se oss som konkurrenter. Ellinor svarade direkt att det var roligare att tänka möjligheter än risker! Jag tänkte precis likadant och här på Hållbarhetshubben känns det som att vi verkligen har hittat hem och trivs superbra. Hela hållbarhetsområdet är dessutom för omfattande att bevaka för oss själva så det är verkligen perfekt att ha hjälp av de andra kontorskollegorna i den omvärldsbevakningen.
Johan Dolva Törnberg, VD Sustema 

Hållbarhetshubben bidrar även till att göra varje enskild organisation till en mer intressant och attraktiv arbetsplats än om de haft sitt eget kontor. Att ha extra kollegor att konsultera eller de intressanta diskussioner som uppstår i lunchrummet eller på en gemensam afterwork ger kontoret dynamik. Dessutom motverkar hubben den isolering som hybridarbete kan innebära. Flera av hubbens organisationer tar emot praktikanter, ofta samtidigt, och det finns stora möjligheter för studenterna att utöka sina befintliga nätverk under sin praktik som brukar vara mycket uppskattat.

– Sustemas konsulter har alltid jobbat mycket på plats hos våra kunder och även hemifrån så det är inte så stor förändring för oss före och efter pandemin när det gäller kontorsnärvaron. På Hållbarhetshubben är man ändå aldrig ensam, även om det inte skulle vara någon kollega från Sustema inne just den dagen man själv är där.
Johan Dolva Törnberg, VD Sustema

Listan med fördelar som hållbarhetshubben bidrar med kan göras lång. Kanske finns det någon samarbetspartner eller branschkollega som just er organisation kan dela kontor eller andra resurser med?