Ny webbutbildning i Miljö & Elektronik

pexels-pixabay-356056

Nyhet

13 augusti 2024

I en tid då teknologin spelar en allt större roll i våra liv är det viktigare än någonsin att vara medveten om hur våra val påverkar miljön. Denna webbutbildning syftar till att ge dig en djupare förståelse för den påverkan som elektronikprodukter kan ha på miljö och samhälle. Den kommer att utrusta dig med den kunskap och de verktyg du behöver för att fatta mer hållbara beslut. Exempel på vad utbildningen behandlar går att läsa nedan:

  • Kemikalier:
    Utbildningen tar upp ämnet kring kemikalier i elektronikprodukter, inklusive deras användning och påverkan på miljö och hälsa. Specifika kemikalier som plast, flamskyddsmedel, ftalater och tungmetaller diskuteras, samt relevanta regelverk och tillsynsmyndigheter.
  • Lagstiftning:
    Utbildningen täcker lagstiftning och regelverk som påverkar elektronikbranschen, inklusive EU-direktiv som RoHS (begränsning av farliga ämnen), WEEE (producentansvar för avfallshantering) och REACH (kemikalielagstiftning). Det inkluderar även specifika svenska regler som kemikalieskatt, ekodesigndirektivet för energianvändning och CE-märkning.
  • Konfliktmineraler:
    Den globala gruvindustrin karaktäriseras ofta av kopplingar till omfattande miljöproblem och problem kring mänskliga rättigheter. I utbildningen kommer du att lära dig mer om de “konfliktmineraler” som finns i elektroniska produkter och vilka lagar och initiativ som arbetar för att motverka problemet.
  • Avfall & återvinning:
    Utbildningen fokuserar också på hanteringen och återvinningen av elektronikavfall. Här kommer du att lära dig om insamling, producentansvar, butiksinsamling och hur vi kan återvinna elektronik på ett hållbart sätt.

Förutom de exempel ovan så tar utbildningen även upp miljömärkningar & energimärkningar, återbruk av elektronikprodukter och strålning. Utbildningen går att anpassa för att belysa problem inom olika typer av organisationer. Är du nyfiken på webbutbildningen och vill veta mer? Kontakta oss!