Lagbevakning med hjälp av Sustema

silvan-schuppisser-7zh9NXWlLMU-unsplash
Sustema_04

Mikael Kihlblom
Rådgivare

Nu när allt finns på nätet är det väl bara att Googla fram de lagar som gäller din verksamhet, eller? Det finns väldigt många lagar, förordningar, föreskrifter och EU-direktiv som kan beröra din verksamhet, men hur ska du hitta dem och veta om listan är tillräcklig? En sökning på nätet kan låta enkelt men i praktiken är det ofta ganska svårt att hitta rätt.

Ett sätt att få hjälp är genom din branchförening som ibland har färdiga laglistor som passar just din bransch. Ett annat sätt är att ta hjälp av en konsult som är expert inom just det lagområde som berör er. Vi på Sustema har lång erfarenhet av att sammanställa, tolka och bevaka lagstiftning inom främst Miljö och Arbetsmiljö för våra kunder. Vi använder oss av vår erfarenhet, verktyget Lagpunkten och förstås också nätet för att ta fram en relevant laglista för din verksamhet.

Var beredd på ny lagstiftning

En stor fördel med att ha en kontinuerlig lagbevakning är att du kan förbereda dig på ändrade och nya regler som berör verksamheten. Ett exempel är kraven på rapportering av farligt avfall och rapportering av farliga kemikalier i produkter som ändrades nyligen. Jag tror att många blev tagna på sängen här och det var en hel del frågor om hur det skulle gå till. Men med lagbevakningen och en diskussion med Sustema kunde de flesta frågorna redas ut till slut för många kunder.

ISO 14001 ställer krav på lagbevakning

Miljölagarna gäller ju alla oavsett om man är certifierad mot ISO 14001 eller inte. Men miljöledningsstandarden ställer krav på att verksamheten har identifierat de miljölagar som berör den att man också visar hur lagarna följs. Det här är ett ganska vanligt skäl till varför Sustema blir tillfrågade att hjälpa till med att ta fram en laglista. När vi tar fram en laglista så brukar vi också ta med arbetsmiljölagstiftningen eftersom den förstås är lika viktig att följa för en organisation.

Sustemas erbjudande

För att få en effektiv hantering av lagarna och få med alla uppdateringar så samarbetar Sustema med Lagpunkten. Lagpunkten är ett webbverktyg där laglistorna hanteras och alla uppdateringar automatiskt kommer in. Tillsammans med kunden tar vi reda på vilka krav och önskemål som verksamheten har på sig och så lägger vi upp en lämplig laglista. I listan så finns de viktigaste punkterna från respektive författning och förslag på hur verksamheten ska efterleva den. Vi har en genomgång med kunden och erbjuder också ett abonnemang att årligen se över laglistan och de förändringar som skett. Tjänsten är uppskattad av våra kunder som tycker att det både är bekvämt och tryggt med att Sustema sköter det här ganska knepiga området!

 

 

Önskar ditt företag hjälp med Lagbevakning? Då är ni varmt välkomna att höra av er till

Mikael Kihlblom eller någon av våra andra erfarna konsulter.