…
För att inlärning ska vara effektiv måste den vara lustfylld. Annars går den inte på djupet utan sitter bara på ytan och nöts snabbt bort. Vår ambition är att våra utbildningar ska ge en så djupgående upplevelse och insikt att deltagarna långt efter utbildningen ska känna att det behandlade ämnet både är meningsfullt och roligt. Våra utbildningsledare har gedigen kunskap om sina områden och gör det lätt att lära.
Vi erbjuder både företagsförlagda utbildningar anpassade efter ert specifika behov och öppna föreläsningar i våra fina lokaler i Gamla stan i Stockholm. Alla utbildningar går att ordna på en tid och plats som passar för er. Även formatet kan anpassas efter era behov – ibland är det effektivast att ha en engagerad utbildningsledare på plats och vid andra tillfällen är en smidig utbildning i webbformat bättre.
Våra utbildningar
Hållbara leverantörsled - att bygga och underhålla ett hållbar värdekedja
Genom denna utbildning lär ni er hur ni kan utvärdera och välja leverantörer utifrån hållbarhetskriterier, skapa transparens i er leverantörskedja och implementera effektiva uppföljningssystem. Vi tar även upp hur ni kan engagera och samarbeta med leverantörer för att driva gemensamma hållbarhetsinitiativ och minimera negativa miljöpåverkan. Vi går även igenom CSDDD är för något och hur ni påverkas av det.
Utbildningen är interaktiv och praktiskt inriktad, med fokus på konkreta strategier som kan implementeras direkt i er verksamhet.
Hållbart företagande - Hantera kundkrav och skapa långsiktigt värde
Att vara ett hållbart företag innebär mer än att bara skapa vinst – det kräver ett aktivt ansvarstagande för vår planet och vårt samhälle. Dagens företag står inför komplexa utmaningar, från allt strängare EU-direktiv (CSRD, CDDD, GCD etc) till ökande krav från kunder som kräver transparens och etiska metoder. Denna kurs i hållbart företagande ger er en djupgående förståelse för hur ni kan integrera hållbarhet i varje led av er verksamhet. Vi visar hur ni kan bemöta dessa utmaningar och samtidigt skapa långsiktigt värde för både er organisation och samhället.
Hållbarhetsrapportering
Hållbarhetsrapportering är en central del av ett företags strategiska arbete för att kommunicera sina miljömässiga, sociala och ekonomiska insatser.. I vår utbildning “Hållbarhetsrapportering” lär ni er hur ni kan skapa tydliga och effektiva hållbarhetsrapporter. Vi går igenom hur ni identifierar relevanta mått, samlar in data och analyserar er hållbarhetsprestanda. Ni får också kunskap om aktuella ramverk och standarder, som CSRD & ESRS, för att säkerställa att er rapportering är korrekt och användbar.
Hållbarhetskommunikation - Minska riskerna för greenwashing
I denna utbildning ges deltagarna kunskapen som krävs för att effektivt kommunicera sitt hållbarhetsarbete i enlighet med gällande lagar och regelverk. Utbildningen fokuserar på marknadsföringslagar och EUs Green Claims Directive (GCD), vilket möjliggör formulering av budskap på ett ansvarsfullt sätt. Deltagarna lär sig att identifiera och använda hållbarhetspåståenden på ett sätt som minimerar risken för anklagelser om greenwashing.
Rollen som hållbarhets-, miljö- och kvalitetsansvarig
Denna utbildning ger hållbarhets-, miljö- och kvalitetsansvariga en gedigen grund i ledningssystem, oavsett om ni arbetar med diplomeringar så som Svensk Miljöbas (SMB), Svensk Kvalitetsbas (SKB), Systematiskt hållbarhetsarbete (SHA) eller ännu inte har ett system på plats ännu. Genom att använda ett ledningssystem skapar ni struktur och kontinuitet i ert hållbarhetsarbete, vilket stärker verksamhetens effektivitet och förtroende hos intressenter. Vi går igenom hur man driver ett effektivt arbete med hjälp av planering, genomförande, uppföljning och förbättring, samt vad som krävs för certifieringar som ISO 14001 och ISO 9001.
Arbetsmiljö – kom igång med ert systematiska arbetsmiljöarbete
Ett väl fungerande arbetsmiljöarbete leder även till ökad trivsel. Behöver du komma igång med ditt systematiska arbetsmiljöarbete så är detta utbildningen för dig. Utbildningen vänder sig till företagsledning, personalrepresentanter och skyddsombud, som vill lära sig mer utifrån kravbilden i föreskriften AFS 2001:1 för systematiskt arbetsmiljöarbete.
Grundläggande miljökunskap
Utbildningen belyser dagens miljöproblem och hur vi gemensamt kan bidra till att hitta lösningar. Syftet är att skapa en gemensam värdegrund hos medarbetarna och ge inspiration i företagets miljöarbete. Utbildningen är obligatorisk för alla medarbetare på företag som är Miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas men lämpar sig även väl för företag som vill utveckla sitt miljöarbete.
Internrevision
Effektiv inlärning kräver även att man kombinerar teori och praktik samt att deltagarna ges tillfälle att reflektera över sina egna insatser och sedan får praktisera igen. Sustemas utbildning i intern revision uppfyller ovanstående och genomförs som en utspridd utbildningsinsats. Den kommer innebära att ni får motiverade, initierade och väl tränade revisorer. Av erfarenhet vet vi också att ett utspritt upplägg gör det enklare för deltagarna att ta till sig kunskapen och att hinna med sina vanliga sysslor. Upplägget bygger på över 20 års erfarenhet av leverans av utbildningar i intern revision.
Miljöbalken – miljölagar för företag
Genomgång av miljöbalken och dess tillämpning samt vad en verksamhetsutövare måste känna till för att uppfylla miljölagstiftningens krav – egenkontroll. Under utbildningen pratar vi kring praktiska exempel. Utbildningen lämpar sig väl för företagets medarbetare som kommer i kontakt med företagets miljölagsbevakning.
Skräddarsydda utbildningar
Vi erbjuder skräddarsydda utbildningar som anpassas efter ert företags unika behov och mål. Oavsett om ni vill stärka era medarbetares kompetenser inom hållbarhet, miljöledning eller kvalitetsstyrning, så utvecklar vi en utbildning som passar just er verksamhet. Genom att fokusera på praktiska verktyg och metoder ser vi till att era medarbetare får den kunskap de behöver för att driva effektiva och hållbara processer. Några exempel på ämnesområden där vi skapat skräddarsydda lösningar för våra kunder: Avvikelsehantering, Riskhantering, Hållbara inköp, med mera.
Webbutbildning
En webbaserad utbildning når alla i organisationen på ett enkelt sätt och kan genomföras i den takt deltagarna finner lämpligt. Detta kan underlätta spridningen av kunskap i er organisation. Vi på Sustema har i samarbete med Stockholms Universitet och Theducation utvecklat en webbaserad utbildningsportal för grundläggande miljökunskap.
Syftet med utbildningen är att alla kursdeltagare ska få grundläggande kunskaper inom miljöområdet och er organisations miljöarbete. Kursen omfattar allmänna kunskaper om miljöfrågor inom utvalda ämnen. I övrigt lägger vi stor vikt vid att skräddarsy kursen för den enskilda organisationens behov och att anpassa innehållet så att det är lämpligt och relevant för era egna miljöutmaningar och miljöledningssystem.
Utbildningen är uppbyggt på ett enkelt och pedagogiskt sätt och passar även personer med begränsad datorvana. Vi kan också sätta ihop ett program där vi kombinerar webbutbildning med fysiska utbildningstillfällen om så önskas.
Ta kontakt med oss för att få en demonstration eller om du bara vill veta mer om hur en webbaserad miljöutbildning fungerar. Vi är även öppna för att tillsammans med er ta fram nya webbaserade utbildningar inom hållbarhetsområdet.
Våra webbutbildningar
Agenda 2030 för dig i kommun och region
Tillsammans med flera experter inom hållbar utveckling har vi skapat en skräddarsydd utbildning för dig som arbetar eller är förtroendevald i kommun och region.
Utbildningen tar upp vad FN:s Agenda 2030 och de globala målen innebär för er och har fokus på HUR ni kan stärka hållbarhetsarbetet i er kommun eller region. Ni väljer själva omfattning och djup.
Grundläggande miljökunskap
Utbildningen i miljökunskap ger dig en grundförståelse för miljöfrågor, vilka utmaningar vi står inför och vilka möjligheter som finns för att nå en hållbar utveckling.
Kursen tar avstamp i de förutsättningar som finns för oss människor här på jorden med fokus på frågor om klimat, biologisk mångfald och utnyttjande av naturresurser och växlar mellan politikens, näringslivets och individens ansvar.
Grundläggande kunskap i hållbar utveckling & hållbart företagande
För företag som inte tidigare har arbetat strategiskt med hållbarhet kan det vara svårt att navigera genom den snabbt föränderliga världen av hållbarhetskrav och förväntningar från kunder. Därför har vi skapat denna webbutbildning för att ge en grundläggande introduktion till ämnet.
Utbildningen ger en översikt kring vad hållbarhet är och de utmaningar som samhället står inför idag. Den går även igenom strategiska tillvägagångssätt och verktyg för hållbart företagande.
Miljö & Elektronik
I en tid då teknologin spelar en allt större roll i våra liv är det viktigare än någonsin att vara medveten om hur våra val påverkar vägen mot en hållbar utveckling. Därför har vi skapat denna utbildning i Miljö & Elektronik som ger en djupare förståelse för hur konsumtion av elektroniska produkter påverkar miljö- och samhälle.
Utbildningen behandlar områden som kemikalier, lagstiftning, konfliktmineraler, avfall & återvinning etc. Syftet är att utrusta deltagaren med kunskap och verktyg för att fatta mer hållbara beslut.
Eventkalender - öppna utbildningar
Fler av våra utbildningar
Hållbara leverantörsled - att bygga och underhålla ett hållbar värdekedja
Genom denna utbildning lär ni er hur ni kan utvärdera och välja leverantörer utifrån hållbarhetskriterier, skapa transparens i er leverantörskedja och implementera effektiva uppföljningssystem. Vi tar även upp hur ni kan engagera och samarbeta med leverantörer för att driva gemensamma hållbarhetsinitiativ och minimera negativa miljöpåverkan. Vi går även igenom CSDDD är för något och hur ni påverkas av det.
Utbildningen är interaktiv och praktiskt inriktad, med fokus på konkreta strategier som kan implementeras direkt i er verksamhet.
Hållbarhetsrapportering
Hållbarhetsrapportering är en central del av ett företags strategiska arbete för att kommunicera sina miljömässiga, sociala och ekonomiska insatser.. I vår utbildning “Hållbarhetsrapportering” lär ni er hur ni kan skapa tydliga och effektiva hållbarhetsrapporter. Vi går igenom hur ni identifierar relevanta mått, samlar in data och analyserar er hållbarhetsprestanda. Ni får också kunskap om aktuella ramverk och standarder, som CSRD & ESRS, för att säkerställa att er rapportering är korrekt och användbar.
Rollen som hållbarhets-, miljö- och kvalitetsansvarig
Denna utbildning ger hållbarhets-, miljö- och kvalitetsansvariga en gedigen grund i ledningssystem, oavsett om ni arbetar med diplomeringar så som Svensk Miljöbas (SMB), Svensk Kvalitetsbas (SKB), Systematiskt hållbarhetsarbete (SHA) eller ännu inte har ett system på plats ännu. Genom att använda ett ledningssystem skapar ni struktur och kontinuitet i ert hållbarhetsarbete, vilket stärker verksamhetens effektivitet och förtroende hos intressenter. Vi går igenom hur man driver ett effektivt arbete med hjälp av planering, genomförande, uppföljning och förbättring, samt vad som krävs för certifieringar som ISO 14001 och ISO 9001.
Hållbart företagande - Hantera kundkrav och skapa långsiktigt värde
Att vara ett hållbart företag innebär mer än att bara skapa vinst – det kräver ett aktivt ansvarstagande för vår planet och vårt samhälle. Dagens företag står inför komplexa utmaningar, från allt strängare EU-direktiv (CSRD, CDDD, GCD etc) till ökande krav från kunder som kräver transparens och etiska metoder. Denna kurs i hållbart företagande ger er en djupgående förståelse för hur ni kan integrera hållbarhet i varje led av er verksamhet. Vi visar hur ni kan bemöta dessa utmaningar och samtidigt skapa långsiktigt värde för både er organisation och samhället.
Internrevision
Effektiv inlärning kräver även att man kombinerar teori och praktik samt att deltagarna ges tillfälle att reflektera över sina egna insatser och sedan får praktisera igen. Sustemas utbildning i intern revision uppfyller ovanstående och genomförs som en utspridd utbildningsinsats. Den kommer innebära att ni får motiverade, initierade och väl tränade revisorer. Av erfarenhet vet vi också att ett utspritt upplägg gör det enklare för deltagarna att ta till sig kunskapen och att hinna med sina vanliga sysslor. Upplägget bygger på över 20 års erfarenhet av leverans av utbildningar i intern revision.
Grundläggande miljökunskap
Utbildningen belyser dagens miljöproblem och hur vi gemensamt kan bidra till att hitta lösningar. Syftet är att skapa en gemensam värdegrund hos medarbetarna och ge inspiration i företagets miljöarbete. Utbildningen är obligatorisk för alla medarbetare på företag som är Miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas men lämpar sig även väl för företag som vill utveckla sitt miljöarbete.
Arbetsmiljö – kom igång med ert systematiska arbetsmiljöarbete
Ett väl fungerande arbetsmiljöarbete leder även till ökad trivsel. Behöver du komma igång med ditt systematiska arbetsmiljöarbete så är detta utbildningen för dig. Utbildningen vänder sig till företagsledning, personalrepresentanter och skyddsombud, som vill lära sig mer utifrån kravbilden i föreskriften AFS 2001:1 för systematiskt arbetsmiljöarbete.
Miljöbalken – miljölagar för företag
Genomgång av miljöbalken och dess tillämpning samt vad en verksamhetsutövare måste känna till för att uppfylla miljölagstiftningens krav – egenkontroll. Under utbildningen pratar vi kring praktiska exempel. Utbildningen lämpar sig väl för företagets medarbetare som kommer i kontakt med företagets miljölagsbevakning.
Hållbarhetskommunikation - Minska riskerna för greenwashing
I denna utbildning ges deltagarna kunskapen som krävs för att effektivt kommunicera sitt hållbarhetsarbete i enlighet med gällande lagar och regelverk. Utbildningen fokuserar på marknadsföringslagar och EUs Green Claims Directive (GCD), vilket möjliggör formulering av budskap på ett ansvarsfullt sätt. Deltagarna lär sig att identifiera och använda hållbarhetspåståenden på ett sätt som minimerar risken för anklagelser om greenwashing.